II NAGRODA W KONKURSIE dla KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH “CZERWONE KORALE”
W dniu 11 czerwca 2022 roku odbyła się XXI edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywieniowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną pod patronatem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędu Marszałkowskiego.
Celem konkursu było znalezienie i zachowanie specjałów dziedzictwa kulinarnego zanim odejdą w zapomnienie i zostaną wyparte przez szybką żywność przetworzoną. W tym celu przedstawiciele Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach – Czerwone Korale, wraz ze swoją konkursową potrawą „Duszony królik w piwie i chłodnik z pokrzywy”, udali się w minioną sobotę do Kępy Nadbrzeskiej – malowniczo położonej w samym Urzeczu – która jest historycznym podwarszawskim mikroregionem etnograficznym województwa mazowieckiego.
Kapituła konkursowa oceniała danie, przede wszystkim pod względem smaku, nawiązania do tradycji, ale także pod względem nowatorskiego pomysłu podania swego dzieła. Ekspozycja i degustacja dania poprzedzona była ustną prezentacją i tu nieodzowna była przewodnicząca koła p. Beata Gurzyńska, która wprowadziła szanowne Jury w tematykę pochodzenia produktów użytych do sporządzenia dania, jak również nawiązania potrawy do tradycji.
Jak widać praca i trud włożony przez członków koła Czerwone Korale w promowanie polskiej tradycji, został doceniony przez wojewódzkie władze i słusznie nagrodzony II NAGRODĄ przez Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Gratulujemy i dziękujemy za promowanie gminy na arenie wojewódzkiej i ogólnopolskiej.