Rozpoznawanie grzybów jadalnych i trujących

 Rozpoznawanie grzybów jadalnych i trujących

         W dniu 21 października 2015r. z inicjatywy Pani Lidii Świętochowskiej, nauczyciela biologii w gimnazjum w Dzierżeninie odbyło się spotkanie uczniów klas pierwszych z pracownikiem Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pułtusku- Panią Barbarą Duszczyk. Prelekcja dotyczyła „Rozpoznawania grzybów jadalnych i trujących”. W czasie prelekcji młodzież została zapoznana z różnicami jakie występują między grzybami jadalnymi i trującymi. Najwięcej zatruć dotyczy spożycia muchomora sromotnikowego, ponieważ jest mylony z kanią oraz gołąbkiem zielonym. Pani Barbara Duszczyk przypomniała zasady zbierania grzybów:
Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku-     gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy. Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do     identyfikacji mogą być u nich wykształcone. Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych,   gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości. Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczymy grzybów niejadalnych i trujących. Na koniec spotkania Pani Barbara Duszczyk przestrzegła uczniów, jak  się ustrzec przed kleszczami, z którymi mogą mieć do czynienie podczas  grzybobrania.

Galeria zdjęć