Konkurs w Golądkowie

I MIEJSCE W KONKURSIE

,,WIELKANOC W GOLĄDKOWIE ‘’

W dniu 26.III.2015r. uczniowie Publicznego Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie wzięli udział w konkursach o tematyce Świąt Wielkanocnych ,które odbyły się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. J. Dziubińskiej w Golądkowie.
Celem konkursów było :*kultywowanie ,propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji ŚwiątWielkanocnych,*rozbudzanie inicjatywy oraz pomysłowości wśród uczniów gimnazjum,*integracja młodzieży szkolnej,*kształtowanie wśród uczniów postawy uczciwej rywalizacji.W skład zespołu, który wykonał stroik wielkanocny weszli uczniowie :Karolina Gwiazdowska kl. II aMałgorzata Pieńkosz kl. II bMałgorzata Mieciek Kl. I aW konkursie kulinarnym- „Potrawa wielkanocna” naszą szkołę reprezentowali:Justyna Świderska kl.IIIbDaria Korbuszewska kl. III bGrzegorz Bednarz kl. III aUczniowie przygotowani zostali pod kierunkiem pani Bożeny Koźlińskiej .Za potrawę wielkanocną „Pierś z kaczki w sosie żurawinowym” zespół zdobył I miejsce.
A oto przepis:,,Pierś z kaczki w sosie żurawinowym’’3x piersi z kaczki2x pomarańcze1x jabłkomajeranek , sól ,pieprz2 ząbki czosnku0,8 kg bataty50g masło150 g roszponki

mały słoiczek żurawinyPiersi marynujemy(majeranek, sól, pieprz) ,dodajemy pokrojone jabłka ,pomarańcze i czosnek 24 godz.Piersi nacinamy(w kratkę) obsmażamy z obu stron, 15 min.Następnie wkładamydo nagrzanego piekarnika ,pieczemy 15 min w temp.180 C .Bataty pieczemyw skórce ok.1 godz. obieramy ,rozgniatamy ,dodajemy masło i sól .Sos: żurawinę wykładamy na patelnię ,podlewamy niewielką ilością wodypodgrzewamy i redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Upieczone piersi kroimy, układamy na talerz, dodajemy bataty oraz roszponkę .

Galeria zdjęć